0%

Målsägandebiträde

Utsatt för brott – behov av målsägandebiträde

Om du blivit utsatt för ett brott som är polisanmält eller ska polisanmälas kan du kontakta oss för juridiskt biträde såsom målsägandebiträde.

Målsägandebiträde förordnas i de fall du har blivit utsatt för ett brott som kan ge fängelse för den som har begått brottet. Exempel på sådana brott är sexualbrott, misshandel, olaga frihetsberövande och rån.

Du kan även få ett målsägandebiträde om du har blivit utsatt för vållande till kroppsskada i samband med en trafikolycka och då den misstänkte eller åtalade föraren i den påkörande bilen orsakat dig kroppsskada.

Målsägandebiträdets uppgift är att tillvarata dina intressen, exempelvis att föra din skadeståndstalan i brottmålet. Du kan som brottsoffer ha rätt till bland annat kränkningsersättning eller ersättning för sveda och värk.

Målsägandebiträde förordnas på begäran av klienten i mål där behov av biträde finns. Staten står för kostnaderna för denna. Det är tingsrätten som förordnar målsägandebiträde. Detta kan domstolen göra först när förundersökningen har inletts. Målsägandebiträdet får betalt av staten och kostar ingenting för dig.

Vi åtar oss uppdrag som målsägandebiträde. Det går bra att kontakta oss eller att själv uppge till polisen eller till domstolen att du önskar att en av oss på advokatbyrån förordnas som ditt målsägandebiträde.

Advokat Maria Turesson har arbetat som målsägandebiträde sedan år 2000, hon har således lång erfarenhet av dessa uppdrag.

 
Läs mer om: