0%

Värt att veta för dig som är eller ska bli sambo

Advokatbyrån får dagligen många frågor kring samboskap och inte sällan är folk osäkra på vad som faktiskt skulle hända vid en framtida separation. Vi svarar alltid på frågor och hjälper gärna till att upprätta samboavtal, testamente, äktenskapsförord och skuldebrev.

Det här kan vara bra att veta;

Äganderätt

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper eller får. Vid en sambodelning är det bara bohag och bostad som ni köpt eller fått för att använda tillsammans som ingår. Det spelar då ingen roll vem som betalat mest för till exempel en bostadsrättslägenhet, värdet av lägenheten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om ni separerar eller någon av er dör. Om ni betalar olika mycket pengar behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det inte blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Samboavtal

Genom att skriva samboavtal kan ni avtala bort vissa delar ur sambolagen, till exempel att vissa möbler inte ska ingå i bodelning eller att det inte ska göras någon sambodelning alls om ni separerar eller någon av er dör. Kontakta oss gärna om ni har funderingar kring detta.

Giftermål

Ett samboavtal blir automatiskt ogiltigt om ni ingår äktenskap. Då behöver ni skriva ett äktenskapsförord för att reglera er egendom. Detta är något vi gärna hjälper till med på advokatbyrån.

Testamente

Sambor ärver inte varandra. Om din sambo dör får du bara behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget om ni köpt det för gemensam användning. Ni kan dock skydda varandra genom att skriva ett testamente, vilket vi gärna hjälper till med.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *